Hoshin Kanri ya da bir diğer deyişle Politika Yayılımı, bir şirketin önceliklerinin belirlenmesi ve kaynaklarının bu yönde kullanılmasını sağlayan bir yönetim aracıdır. Japonca bir kavram olan Hoshin Kanri’nin Türkçe anlamına bakıldığında; yol gösteren pusula iğnesi olarak çevrilebilir. Buna göre Hoshin Kanri bir pusula gibidir. Hangi şekilde tutulursa tutulsun iğnesi daima şirket için Gerçek Kuzey’i gösterir. Temel olarak Hoshin Kanri sayesinde, şirketin dikey ve yatay fonksiyonları tam bir koordinasyon içerisinde, şirket vizyonunda ve misyonunda belirlenmiş hedefe (Gerçek Kuzey) yol alır.
Hoshin Kanri’ye özet olarak bakılacak olursa aşağıda belirtilen tablo yardımcı olacaktır.
Vizyon ve stratejiler bir kuruluş için 5-10 yıllık planlar çerçevesinde orta ve uzun vadeli olarak belirlenir. Bir şirketin vizyonunu ve stratejilerini belirlemek için gereken iki önemli girdi bulunmaktadır. Bu girdiler, öngörülen süre zarfında;
- Müşterilerin talep ve beklentileri
- Müşterilerin talep ve beklentilerini karşılamak için şirketin ihtiyaçları şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Hoshin Kanri’de şirketin Gerçek Kuzey’e ulaşma yolunda belirlenen stratejiler; orta kademe liderlik takımının iş planını oluşturacak olan taktiklere ayrılmaktadır. Orta kademe liderlik takımı, taktiklerin içerisine konumlandırılmış ve her zaman bir önceki Hoshin Kanri’deki hedeflerden daha iyileştirilmiş hedefleri olan anahtar performans göstergelerini (KPI) takip eder. Orta kademe liderlik takımı, KPI’ların hedefleriyle hizasını kontrol ve sapma durumlarına gerek proaktif gerekse reaktif olarak ilgili aksiyonları alma konusunda gemba takımıyla beraber sorumludur.
Gemba takımı, günlük kaizen ve problem çözme faaliyetleriyle, belirlenmiş KPI’ları besler ve sonuçlarda iyileştirmeyi sağlar. Sürekli iyileştirme felsefesine temel olan gembadaki en küçük faaliyet, şirketin Gerçek Kuzey yolculuğunda bir katkı olarak ortaya çıkar. Değerin yaratıldığı gerçek yer olarak gemba; orta ve üst düzey liderlik takımlarının Hoshin Kanri hedeflerini kontrol ve kalibre etme yeridir. Belirtilen sırasıyla; vizyon, strateji, taktik ve KPI’lar yukarıdan aşağıya doğru kırılımlara ayrılırken, gembadaki gerçek durum aşağıdan yukarıya doğru tüm bu kavramları besleyen ana olgudur.
Şirket Hoshin’i oluşturulurken Deming döngüsü (PUKÖ veya PDCA), Planla- Uygula- Kontrol et- Önlem al yerine aşağıdaki sırayla kullanılır.
- Kontrol et: Geçmiş verilerin analiz ve değerlendirmesi
- Önlem al: Vizyon ve işletme planlarının belirlenmesi
- Planla: Hedeflerin yayılımı
- Uygula: Tüm seviyelerin hedeflere yönelik faaliyetleri
Bu sıralama aynı zamanda Hoshin Kanri sürecinin 4 ana aşamasını göstermektedir. Her aşamada Deming döngüsü her seviye için kullanılacak temel araçtır. Belirtilen üst düzey, orta düzey, ilk kademe liderlik ve gemba takımı seviyelerinin Hoshin Kanri sürecindeki önemlerine gelinirse, bir seviye diğerinden daha fazla önemli değildir.
Çünkü Hoshin Kanri felsefesinde başarıya ulaşmak için tüm seviyelere ihtiyaç vardır. Doğal olarak her seviyenin sürece katkısı aynı oranda olmayacaktır. Fakat hedefler belirlenirken tüm seviyelere arasında fikir alışverişinde bulunmak (catchball veya nemawashi) Hoshin’in başarısı ve şirket kültürü haline gelmesi açısından vazgeçilmezdir. Unutulmamalıdır ki Hoshin Kanri tek başına şirketin her seviye çalışanlarını aynı Gerçek Kuzey’e ulaşma hedefine odaklamaya yeterli değildir. Bu odaklanmayı sağlayacak olan şirketin kültürüdür.
Kaynakça
- Liker,J.&Convis,G.,Toyota Tarzı Yalın Liderlik, Optimist, 2017
- Marchwinski, C., Yalın Kavramlar Sözlüğü, Optimist, 2016
- Çokçağlayan, P., Hoshin Kanri (Politikaların Yayılması, 2013 https://yalinofis.wordpress.com/2013/11/15/hoshin-kanri/ (30/05/2020 erişim)